Uncategorized

Passiflora owoce i jej cudowne właściwości

Passiflora owoce to bardzo zaskakujące i egzotyczne smaki. Właściwości tych owoców są doceniane w zasadzie w obu Amerykach. Plemiona rdzenne Amazonii stosują te owoce jako środek, który wzmacnia serce oraz koi kaszel. Brazylijczycy używają nasion jako nasennego środka. Zapoznajmy się z tymi fantastycznymi owocami.

Inaczej męczennica

Passiflora owoce to inaczej męczennica. Jest to owoc, którego właściwości już były doceniane przez plemiona, które zamieszkiwały Amerykę Południową. Z czasem owoce te zawędrowały do Australii, jak i także Nowej Zelandii. Na początku XIX wieku zawędrowały na Hawaje. Z tego właśnie kraju pochodzi żółta męczennica. Z kolei niezmiernie popularna fioletowa męczennica trafiła do Europy głównie z Ekwadoru, Kolumbii, Peru oraz Brazylii. Obie te odmiany wyróżniają się skórzastą skórką oraz smakiem słodko-kwaśnym. Męczennica jadalna o skórce fioletowej jest znacznie mniej kwaskowata oraz znacznie bardziej soczysta. Łączą je takę lecznicze właściwości.

Świetne właściwości

Wykazano na dodatek, że ekstrakt z owoców marakui ma działanie przeciwzapalne, jak i także wspomagające w leczeniu ran. Z nasion pozyskać można białko o przeciwgrzybicznym działaniu.

Plemiona rdzenne Amazonii wykorzystują właściwości liści tejże rośliny szczególnie uśmierzające ból oraz także właściwości moczopędne. Z kolei owoce są używane jako środek, który koi kaszel czy też wzmacniający serce. Liczne właściwości lecznicze oraz pielęgnacyjne ma także świetny olejek z marakui. Doceńmy także te owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *