W poszukiwaniu idealnej szarlotki
Podobno ludzkość dzieli się na sernikożerców i wielbicieli szarlotki. A Ty? Do której frakcji należysz? Jeśli do drugiej, ten tekst jest do Ciebie.
Któż z nas nie zna szarlotki? Kruche lub półkruche ciasto z nadzieniem z jabłek. Nie ma na nią złej pogody. Świetnie smakuje zarówno schłodzona, w letnie wieczory, jak i jedzona na gorąco w zimowe popołudnia. To niby takie proste, bezproblemowe ciasto, Kilka jabłek, jakiś spód, coś na górę i voilà!
A czy pamiętasz smak tej najlepszej szarlotki, jaką jadłeś w swoim życiu? To bez wątpienia jedno z tych ciast, które przywołuje nasze najlepsze wspomnienia. I nie ważne czy pieczona przez kochane, spracowane ręce naszej babci, czy jedzona wraz z przyjaciółką w tej cukierni na rogu. Każdy z nas gdzieś na dnie serca nosi ten maślany zapach, który idealnie współgrał z nutą cynamonu?
Już dziś możesz odtworzyć ten idealny smak. Zajrzyj tylko na stronę kwestiasmaku.com.
I sam zdecyduj czy twoja szarlotka będzie aromatyczna aromatem cynamonu, kardamony i innych przypraw. Czy dodasz do niej budyń. A może posypiesz ją cukrem pudrem? Wolisz taką na cieście kruchym czy ucieranym? Czy jabłka pokroisz w kostkę, a może podasz je w formie musu. To od Ciebie zależy, czy będzie podawana na zimno czy na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Uruchom komputer, otwórz kwestię smaku, inspiruj się albo po prostu powtarzaj. I twórz! Metodą prób i stwórz swoją własną idealną szarlotkę! Może uda Ci się odtworzyć ten idealny smak, który zapamiętałeś, a może twój wypiek będzie jeszcze lepszy?
Na co jeszcze czekasz? Spróbuj!